En som tvättar händerna med handsprit
Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Många skippar handspriten

"Jag tvättar mig med tvål och vatten"
1:33 min

Försäljningen av handsprit tog rejäl fart efter svininfluensan 2009 och flaskor med handsprit köptes in på nästan varenda arbetsplats för att de anställda skulle hålla sig friska. Men de senaste åren har försäljningen minskat kraftigt.

På de tre stora apotekskedjorna har försäljningen av handsprit gått ner med mellan 12 och 30 procent bara det senaste året. Och även flera leverantörer som P4 Kronoberg varit i kontakt har haft en minskad försäljning.

Men flera av dem vi träffat ute på stan säger att de gärna spritar händerna:

– Ibland gör jag det, särskilt när det är förkylningstider eller vinterkräksjuka, då tänker jag att det är smart att göra det, säger en kvinna vi träffar. Men en annan hon låter bli:

– Nej, jag tvättar mig med tvål och vatten varje gång jag kommer hem, säger hon.

Enligt experter som vi har talat med har det funnits en övertro på handsprit - att den ska hjälpa mot det mesta, men att människor nu tagit till sig rapporterna om att den faktiskt inte är så effektiv som vi tror.

Kan vara bra i samband med utlandsresor

Inger Andersson Von Rosen är sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten och hon säger en god handhygien är det viktigaste för att vi ska hålla oss friska och att tvål och vatten är det bästa.

Hon säger att handspriten varken biter på vinterkräksjuka eller influensa, och att det utanför vården och omsorgen inte finns något större skäl att använda den.

– Jag tror att det kan vara bra i samband med utlandsresor när det är svårt att komma till handfat med rinnande vatten och tvål, då har det fortfarande en funktion. Men allmänt kan vi inte se att spriten ska flöda. Det funkar inte på det sättet som många har fått för sig, säger Inger Andersson Von Rosen på Folkhälsomyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".