Ann-Christine Ruuth
Foto: Susanna Németh/Sveriges Radio
Årets Kronobergare

Snart dags för prisutdelning: Ann-Christine Ruuth är en av kandidaterna

"Jag hoppas kunna bidra till att ta bort skamstämpeln."
3:37 min

Ann-Christine Ruuth föreläser över hela landet och har bland annat medverkat i Skavlan och i en tv-dokumentär. Genom att berätta om sin resa till att vara den hon är har hon bidragit till ökad kunskap om transpersoners liv.

Den femte och sista kandidaten till Årets Kronobergare är Ann-Christine Ruuth från Växjö. Hon blev väldigt överraskad av nomineringen. 

– Det är väldigt roligt för att det är ju inte bara mig det handlar om, utan så många andra som är i samma situation som jag, säger hon. 

Tidigare var Ann-Christine Ruuth kyrkoherde i Teleborg, men nu reser hon runt i hela landet och föreläser om att komma ut som transperson. Hon tror att det hon bland annat kan bidra med är att visa att vem som helst kan vara transperson.

– Vi finns överallt och vi är alla möjliga sorters människor och jag är ett bevis på det, säger Ann-Christine Ruuth. 

Förståelsen för transpersoner har ökat sedan hon själv kom ut för runt sex-sju år sedan. Samtidigt medger hon att hon själv har haft konservativa åsikter om homosexualitet och transpersoner.

– Jag tänkte att det kan inte Gud vilja att man ska vara på det här sättet. Så tänkte jag också om mig själv: Gud inte kan vilja att jag ska vara sån här, säger Ann-Christine Ruuth.

Lyssna på ett längre samtal med Ann-Christine Ruuth via den blå ljudknappen nedanför.

Juryns motivering till Ann-Christine Ruuths nominering:

Hon har satt Kronoberg på kartan genom att stå upp för den hon är och det har hon gjort genom att besöka i stort sett hela Sverige och berätta om sin resa till att vara den hon är. Medverkan i Skavlan, dotterns bok och tv-dokumentären har bidragit till ökad kunskap om transpersoners liv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".