Thomas Magnusson, mjölkbonde i Tävelsås. Bakom honom en rad med kor i sina bås.
Med mer utvecklad teknik tror mjölkbonden Thomas Magnusson att mjölken skulle kunna bli ett komplement till annan energi. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio

Kossan Lisas mjölk kan värma bostäder

Thomas Magnusson: Kan bli komplement till jordvärme eller bergvärme.
2:47 min

I Linköpings kommun testar man nu att spara energi på större bondgårdar genom att använda komjölk för att värma bostadshus. Och detta kan vara en investering för framtiden, säger mjölkbonden Thomas Magnusson.

– Mjölken ska kylas ner direkt efter mjölkning. Där frigörs mycket värme och den kan man säkert använda till att värma bostäder, säger Thomas Magnusson.

Tekniken är ännu inte helt utvecklad för att värma bostäder, enligt Thomas Magnusson, men däremot är det vanligt att värma vatten när man kyler ner mjölken. Han jämför tekniken med hur en jordvärmepump fungerar.

– Det skulle gå åt rätt mycket mjölk för att värma en bostad, men det skulle ju kunna vara ett komplement till jordvärme eller bergvärme exempelvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".