Ett kylskåp med juice, en äggkartong och olja etc.
Foto: Susanna Németh/Sveriges Radio
Kronoberg

Så minskar du ditt matsvinn i jul

Christina Jonsson, Naturvårdsverket: Kolla i kylen innan du handlar.
1:23 min

För att minska svinnet i matbutikerna krävs noggrann planering, det vittnar butiksägare om. Men hur gör den vanliga konsumenten för att slänga mindre mat?

Trots insatser för att minska matsvinnet hos både restauranger och butiker så slängs det stora mängder mat. Christina Jonsson på Naturvårdsverket säger att vi slänger 1, 3 miljon matavfall i Sverige årligen och av det står hushållen för nästan 1 miljon ton. 

– Man måste planera och titta i kylen vad som finns innan man går och handlar. Man kan också ha en restdag i veckan, säger Christina Jonsson.

Erik Måneld, som är kock, tror att ett skäl till att vi slänger mat är att vi inte gillar att laga mat och inte orkar ta hand om maten. Han tycker att vi måste börja ha kul i köket.

– Respektera råvarorna och inse hur mycket jobb som ligger bakom. Ta fram en morot eller grönkål. Då blir det enklare att använda det för då förstår man hur mycket det är värt, säger Erik Måneld.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".