Magdalena Hellerstedt, ansvarig för e-hälsotjänsterna i Region Kronoberg.
Magdalena Hellerstedt, ansvarig för e-hälsotjänsterna i Region Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Fler och fler vill kika i sin sjukjournal

Magdalena Hellerstedt: "Man vill veta vad doktorn skrivit om en"
1:21 min

Att läsa sin sjukjournal på nätet har blivit populärt. Sedan det blev möjligt i Kronoberg för knappt ett år sedan har nästan 23 000 personer utnyttjat möjligheten. Och varje dag tillkommer nya användare.

– Man vill följa sin sjukhistoria och är intresserad av vad doktorn har skrivit om en. Man kan komma förberedd till nästa besök och ställa rätt frågor. Och så kan det ju faktiskt ha blivit något fel och då kan det rättas till, säger Magdalena Hellerstedt, ansvarig för e-hälsotjänsterna i Region Kronoberg.

Har man varit hos läkaren och inte uppfattat allt kan man ju gå in och uppdatera sig

Sedan i slutet av januari ligger våra sjukjournaler bara några knapptryck bort på nätet. Hittills är det nästan 23 000 kronobergare som valt att gå in och titta i sin journal och enligt Region Kronoberg har det bara de senaste veckorna tillkommit mellan 30 och 60 nya användare varje dag.

Jessica Karlsson från Växjö är en av dem som gått in och kikat i sin journal.

– Jag tycker det är bra. Man kanske har varit på ett läkarbesök och inte uppfattat allt som sades, då kan det vara bra att kunna gå in och uppdatera sig.

Men allt som står i journalen finns inte med på nätet. Provsvar, röntgensvar och remissvar är än så länge undantaget, men på sikt ska även det finnas med.

Finns det någon nackdel med att uppgifterna är så tillgängliga?

– Det är väl om man inte skulle förstår det som står, att man blir orolig. Men då kan man alltid kontakta vården och fråga, säger Magdalena Hellerstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".