Mjölkbonden Stefan Andersson står vid en mjölkmaskin.
1 av 2
– Mer än två år har det gått neråt och så vänder det på bara en månad! säger Stefan Andersson. Foto: Tomas Lindberg
Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost.
2 av 2
Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Alvesta

Nu vänder det för mjölkbönderna

Lars-Ove Johansson, LRF Sydost: Produktionen har minskat och då blir det en ökad efterfrågan
1:42 min

Efter två svåra år har det vänt för mjölkbönderna. – Äntligen får vi bättre betalt för mjölken, säger mjölkbonden Stefan Andersson från Moshult.

Mjölkkrisen de senaste åren har gjort att många bönder har lagt av. För tio år sedan fanns 333 mjölkproducenter i Kronobergs län. Men i dag finns bara omkring 160 producenter kvar.

– Nu får vi inte bli färre. Vi närmar oss en kritisk gräns, säger Stefan Andersson.

Har det vänt för gott nu?

– Nej, vi får nog räkna med att det går upp och ner. Det är en konsekvens av jordbrukets avreglering. Förhoppningsvis ska inte dalarna på priskurvan vara så djupa som höjden på pucklarna, säger Stefan Andersson.

Lars-Ove Johansson är ordförande i LRF Sydost och håller med Stefan Andersson om att det vore förödande om de djupa dalarna på priskurvan skulle fortsätta.

– Då kommer det inte finnas några mjölkbönder kvar i Sverige. På många områden har vi inte samma villkor som andra länder och då slås vi ut i första hand, säger han.

– Man hoppas verkligen att det har vänt nu.

Är det alla mjölkbönder i länet som känner av att det går bättre?

– Jag är säker på att de mjölkbönderna som är ute nu känner att det är jätteskönt och man kanske slipper vända på varenda faktura man har. Men det är enorma hål att fylla innan man kommer upp i normal nivå på gården och kan känna den riktiga glädjen, säger Lars-Ove Johansson.

Lyssna på intervjun med mjölkbonden Stefan Andersson via den blå ljudknappen här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".