Måns Herngren, Jonas Jonasson och Felix Herngren på filmpremiären.
1 av 2
Måns Herngren, Jonas Jonasson och Felix Herngren på filmpremiären. Foto: Privat.
Författaren Jonas Jonasson står i studion.
2 av 2
Författaren Jonas Jonasson. Foto: Susanna Németh/Sveriges Radio
Växjö

"Det var inte självklart att filmen skulle bli av"

Jonas Jonasson: Måns och Felix har varit och hälsat på mig på Gotland.
3:15 min

Trots att nya filmen "Hundraettåringen som smet från notan och försvann" inte bygger på en bok av Jonas Jonasson så har han varit involverad under produktionen.

– Jag har varit ett bollplank.

Växjöbördige författaren Jonas Jonassons bok "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" blev en stor succé. Måns och Felix Herngrens filmatisering av boken 2013 blev det också.

Nu några år senare så är det dags för ytterligare en film om Allan Karlsson som nu är 101 år. Den här gången baseras den inte på Jonas Jonassons bok. Det finns nämligen ingen bok om hundraettåringen.

Hur involverad har du varit?

– Jag har fungerat som ett bollplank under resan. Rent juridiskt är ju karaktärerna mina. Måns och Felix har varit över hos mig på Gotland och gått igenom och bollat. Min ande har svävat lite över det hela, men det hårda arbetet har Felix Herngren och Hans Ingemansson gjort med manuset. 

Hur självklart var det att säga ja till att de skulle få göra en fortsättning?

– Det var inte helt självklart. Det fanns ju alltid ett alternativ där jag skrev ett uppföljning själv. Första boken har sålts till 46 länder och jag vet att det finansiellt hade blivit en fantastisk resa med en uppföljare, men pengar är inte allt. Jag kände att jag nog för egen del hade jag sagt det jag vill säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".