Pressbild Johanna Davidsson
1 av 3
Johanna Davidsson Foto: Anna Lovehed/Pressbild
Kristoffer Knutson
2 av 3
Pojkvännen Kristoffer Knutson är stolt och lättad. Foto: Privat
Johanna Davidsson, sydpolen
3 av 3
Kollage av Johanna Davidsson på väg och på Sydpolen. Foto: Privat

Svenskan slog världsrekord påhejad från Ljungby

Pojkvännen: "Det var aldrig mening att det skulle bli världsrekord"
1:24 min

Svenskan Johanna Davidsson blev på julafton snabbaste kvinnan i världen att ta sig till Sydpolen på skidor. En som är stolt över detta är pojkvännen Kristoffer Knutson från Ljungby.

Den 33-åriga sjuksköterskan avverkade de drygt 115 milen från Hercules Inlet på Antarktis kust till Sydpolen, världens sydligaste punkt, på 38 dagar och 23 timmar och 5 minuter.

En som har haft järnkoll på resan är Johannas pojkvän Kristoffer Knutson, som är född och uppvuxen i Ljungby.

– Det är en lättnad att hon är framme och det har gått bra. Hon hade lite missöden med köldskador, en kastrull som gick sönder och så tappade hon sin dunjacka en dag. När hon tog en paus så noterade hon att dunjackan hade ramlat av pulkan hon drar. Hon fick vända och skida tillbaka en timme för att hitta den. Annars hade det nog varit slut där.

Nu är dock äventyret inte slut, utan hon ska tillbaka samma väg.

– Väldsrekordet var inte målet, det var inte meningen att det skulle bli så. Detta kommer bara som en bonus. Alla som tar rekord stannar på Sydpolen och hämtas där, men hon ska ta sig tillbaka. Hon får byta skidor och kan hämta vindsegel, så hon kan ta hjälp av vinden tillbaka.

Hör en längre intervju med Kristoffer Knutson i spelaren nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".