Region Kronoberg, skylt, Växjö
Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Kronoberg

Anställd inom region Kronoberg misstänks ha stulit fentanyl

Pär Lindgren, chefläkare: Ingen patient har utsatts för någon risk.
1:01 min

En anställd i region Kronoberg är misstänkt för att ha stulit 35 ampuller fentanyl och har för tillfället stängts av.

Det var i mitten av september som personen blev påkommen med en kapsel av det narkotikaklassade läkemedlet i fickan på sina arbetskläder och sjukhuset inledde därefter en granskning.

Under granskning kom det fram att totalt 35 ampuller fentanyl som signerats ut av denne aldrig nådde fram till några patienter. 

– Men man har gjort en bedömning att ingen patient utsatts för någon risk i det här fallet, säger Pär Lindgren, chefläkare på Region Kronoberg.

Hur är det möjligt det här har kunnat ske?

– Allting är alltid möjligt. Vi för bok på den här typen av läkemedel. De är inlåsta och man måste ha tillgång till nyckel. Det finns säkerhetsspärrar runt användningen av de här preparaten, säger Pär Lindgren och fortsätter:

– Vad jag har hört har man inte sett något omedelbart fel på rutinerna.

Sjukhuset har nu gjort en anmälan om läkemedelsstölder till Inspektionen för vård och omsorg, IVO och informerat polisen om misstankarna. 

Ett blodprov har även tagits på personen under arbetstid. Provsvaret visade på bruk av fentanyl, morfin och bensodiazepiner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".