Frikyrkan krymper inte länge
Frikyrkan krymper inte länge
Småland

Frikyrkan tappar inte längre medlemmar

"Även katolska kyrkan växer"
2:30 min

Allt fler lämnar Svenska kyrkan, men det gäller inte frikyrkan som inte längre krymper. Det är invandringen som stoppat flykten från frikyrkan.

Många invandrare från Afrika och Sydamerika söker sig till frikyrkan, säger Öyvind Tolvsen som följt utvecklingen inom frikyrkan sedan 2000.

Åren mellan 2000 och 2010 förlorade frikyrkorna i Sverige 18 000 medlemmar. Efter år 2010 upphörde minskningen.

Nu växer frikyrkoförsamlingarna i storstäderna. Frikyrkorna på landsbygden fortsätter att minska men i allt långsammare takt.

I dag har frikyrkorna 224 000 medlemmar. Det är lika många som för fem år sedan. Många invandrare från Afrika och Sydamerika väljer frikyrkan.

– Tittar man internationellt är pingst och baptistkyrkorna stora i Afrika och Sydamerika. Svenska kyrkan, som tillhör den lutherska kyrkofamiljen, är inte lika stor på världsbasis. Det är troligtvis förklaringen till att man inte väljer Svenska kyrkan, säger Öyvind Tolvsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".