Magnus Broberg, chefsöverläkare på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Foto: Randi Mossige Norheim/Sveriges Radio
Magnus Broberg, chefsöverläkaren på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Foto: Randi Mossige Norheim/Sveriges Radio
Kronoberg

Sparkas för att ha låst in patienter

Magnus Broberg: "Motsvarar inte tillräcklig grund för arbetsbefrielse"
1:27 min

Den förre chefsöverläkaren på Rättspsykiatriska regionkliniken, Magnus Broberg, får sparken. Anledningen är att regionklinikens ledning inte längre har något förtroende för honom.

Förtroendekrisen har, enligt vad Magnus Broberg själv säger till P4 Kronoberg, med flera saker att göra. Bland annat hans beslut att låsa in patienter på kliniken i samband med att brandlarmet gick på en annan avdelning tidigare i år.

Det gäller även att han inte ska ha följt rutinerna i samband med en bältesläggning. En kvinna lämnades då ensam när hon bältades, endast övervakad av en kamera och med problem att kalla på hjälp. Men själv tycker han inte att anledningarna till att han får lämna sin tjänst är tillräckliga. 

– Jag bedömer att det inte motsvarar en tillräcklig grund för arbetsbefrielse, säger Magnus Broberg. 

 Var går gränsen?

 – Det är det som jag lyssnar efter, de som har att avgöra var gränsen går och det här ser jag som en prövning.

Händelserna om bältesläggningen och inlåsningarna har tidigare kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg och Magnus Broberg är också sedan tidigare polisanmäld av sin arbetsgivare för tjänstefel.

David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef säger till P4 Kronoberg att Magnus Broberg i ett första skede är arbetsbefriad och att fler möten kommer att hållas. Men han understryker att det inte längre finns något förtroende för Magnus Broberg och att det är flera faktorer inblandade. 

– Arbetsgivaren har haft flera komponenter i hela den här processen som ligger på bordet. Vi kan sammantaget säga att det inte finns någon tvekan från arbetsgivarens sida i frågan. Det finns inte något förtroende hela vägen, säger David Wirdelöv. 

Posten som chefsöverläkare övertogs redan den 3 oktober av Farshid Sheikhvand.

Du kan höra intervjun med David Wirdelöv via den blå ljudknappen nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".