väder nyår
Kronoberg

Värme och molnigt väder att vänta på nyårsafton

"Det blir svårt att se fyrverkerierna"
2:02 min

Nyår kommer att bli ovanligt varmt i år med plusgrader i så gott som hela landet. I Kronoberg avlutas året med gråmulet väder.

 – Vi har temperaturer som stiger upp mot nio grader på många håll i södra Sverige. Det sticker ut historiskt. Vi har haft milda nyårsaftnar tidigare, men om vi tittar på de här siffrorna så sticker det ut litegrann. Vi får se vad vi hamnar på till slut.

Kommer det vara för molnigt för att man ska kunna se några fyrverkerier?

– Götaland kommer att få molnigt väder med regn lite här och var. Över Svealand är det lite klurigt med molnighet. Det ser ut som att dagen inleds med ganska mycket moln som rör sig söderut, vilket leder till att det kan klarna upp efterhand. 

Det finns enligt SMHI chans för klart väder vid tolvslaget på nyårsafton, även i de norra delarna av Norrland.

– I söder tror jag det blir svårt att se några fyrverkerier, men däremot längre norrut finns det chans till det. 

Har det inte varit ovanligt milt för att vara december?

–  Vi har haft milda decembrar förut också, men visst har det varit milt. Vi får en förändring efter nyårsafton så redan nästa vecka får vi ta del av kallare luft.

När får vi se snö härnäst?

– I samband med att kallare luft rör sig ned så ökar chanserna för vit nederbörd. Det är svårt att säga exakt vilka platser i landet som får snö i början av nästa år, men chansen finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".