Bilar på en parkering.
1 av 3
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Lise-Lott Sjöberg.
2 av 3
Lise-Lott Sjöberg. Foto: Privat
Martin Myrskog som är regiondirektör har en kavaj på sig och solen i ansiktet
3 av 3
Regiondirektör Martin Myrskog. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Växjö

Chockhöjning av parkeringstillstånd upprör

Lise-Lott Sjöberg, ögonsjuksköterska: Ska man behöva byta arbete för att ha råd att komma till jobbet?
2:12 min

Det blir en chockhöjning av parkeringstillstånd på lasarettet i Växjö för personalen. Från och med årsskiftet höjs avgiften från 220 till 475 kronor i månaden.

Det här upprör flera anställda som menar att de ändå inte är garanterade en plats. Sedan tidigare har parkeringsavgiften för besökare till lasarettet också höjts från 7 till 15 kronor i timmen.

Lise-Lott Sjöberg jobbar som ögonsjuksköterska på lasarettet och är en av de som reagerar starkt mot höjningen. 

– Jag är förbannad. Det är nästan som att man blir straffad för att man kommer och arbetar, säger hon.

Trots att man nu kommer få lägga ut mycket mer pengar i månaden, är det ändå inte säkert att man får en parkeringsplats.

– Kommer du efter klockan åtta, nio på förmiddagen så är det i stort sett helt omöjligt att få en plats. Då betalar du får någonting som du inte är garanterad att få, säger Lise-Lott Sjöberg.

I hennes fall är parkering det enda alternativet eftersom hon bor en bra bit utanför stan. Det för långt att cykla och bussarna inte går tillräckligt ofta.

– Jag skulle gärna åka buss och har kontaktat de som har hand om bussturerna men har fått till svar att det inte finns några planer på att utöka dem.

Enligt regiondirektören Martin Myrskog höjer de avgiften för att inte behöva förmånsbeskatta sin personal och för att matcha avgifterna som finns för att hyra en parkeringsplats i närområdet.

– Grunden till detta bottnar i de regler som skatteverket har. Det är svåra och komplicerade regler som kan göra det svårt för medarbetarna att förstå, säger han.

Men han säger att han har förståelse för reaktionerna.

– Jag förstår särskilt att det är ett bekymmer för de som inte kan åka kollektivt och bor ett antal mil utanför stan.

 Hur löser man det?

– Vi erbjuder våra anställda rabatterade priser för att kunna åka kollektivt och vi har förbättrat möjligheterna att ha cykelplatser mer säkert. Vi har också tagit beslut på att vi ska bygga ytterligare ett garageplan till fler parkeringsplatser.

Lyssna på intervjun med Martin Myrskog via den blå ljudknappen nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".