Dator med händer som skriver på ett tangentbord. På skärmen syns mina vårdkontakter i en e-journal.
Foto: Jessica Gow/TT.
Kronoberg

Patienter vill få cancerbesked på nätet

Åsa Cajander, forskare: När vi får ett negativt besked har vi alla olika behov
1:55 min

Forskning kring e-hälsotjänster visar att det finns patienter som vill få allvarliga sjukdomsbesked som cancer i sin nätjournal i stället för muntligt från sin läkare. Det är något som oroar många läkare.

–- De flesta läkare känner sig väldigt oroade över att patienten kan läsa sin journal på nätet och det grundar sig i en omsorg om patienterna, säger Åsa Cajander som forskar kring nätjournaler.

Att läsa sin sjukjournal på nätet har blivit populärt. Sedan det blev möjligt i Kronoberg för knappt ett år sedan har nästan 23 000 personer utnyttjat möjligheten. 

Varför tror du att man hellre vill ha till exempel ett cancerbesked via sin dator än från sin doktor?

– När vi får ett negativt besked har vi alla olika behov. Det är inte en majoritet av patienterna som vill det här men det finns patienter som tycker att det här är det bästa sättet för dem, säger Åsa Cajander och fortsätter:

– Då hinner man förbereda sig, gråta klart och samla ihop de frågor man har. Då kan man komma mer förberedd inför läkarbesöket i stället för att sitta där och få ett negativt besked och vara väldigt chockad.

Åsa Cajander säger att läkarna är oroliga över att patienten ska läsa något hen inte förstår eller misstolka det.

– I många landsting lägger man även ut information som inte är vidimerad, det vill säga utan att en läkare har tittat att det är korrekt. Då kan man få felaktig information och bli extra oroad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".