Pia Carlsson i Campushallen i Linköping.
1 av 3
Pia Carlsson, platschef på Campushallen i Linköping. Foto: Carl-Oscar Alsén/Sveriges Radio
Träning. Foto: Henrik Montgomery/TT
2 av 3
Foto: Henrik Montgomery/TT
Henrik Valeskog
3 av 3
Henrik Valeskog är HR-chef på Nira Dynamics. Foto: Privat
Kronoberg

Många använder inte sitt friskvårdbidrag

1:32 min

Under december är det många som nyttjar sista chansen att hämta sitt friskvårdsbidrag. Men investeringen kommer inte alltid till användning.

Under december är det många som passar på att använda sitt friskvårdsbidrag innan det brinner inne vid årsskiftet. Men i många fall kommer den kostsamma investeringen inte till användning när det väl är dags att börja aktivera sig.

– Under 50 procent hämtar ut sitt bidrag och köper ett träningskort, men frågan är om det sedan kommer till användning, säger Pia Carlsson som är verksamhetschef på Campushallen och dess träningsanläggning i Linköping.

Omkring en tredjedel av svenskarna får friskvårdsbidrag från sina arbetsgivare. I genomsnitt ligger bidraget på runt 1 500 kronor per år och den samlade kostnaden för arbetsgivarna är mer än 4 miljarder kronor. Godkända aktiviteter är allt från kampsport till massage.

Men bara drygt hälften av de som har rätt till bidrag utnyttjar det. Statistiken kommer från It-företaget Benify som erbjuder tjänsteportaler för friskvårdsbidrag till företag.

Och att en anställd använt bidraget behöver inte vara liktydigt med att det faktiskt kommit till användning i praktiken.

– Vi har rätt många som köper kort utan att nyttja det, säger Pia Carlsson.

Inte heller arbetsgivarna brukar ha koll på hur mycket friskvårdsbidraget kommer till användning. Företaget Nira Dynamics, i Linköping har flera anställda som tränar just på Campushallen.

– Vi gör ingen koll, det är upp till var och en av de anställda. Däremot hör man ju i fikarummet att en del snackar om att de tränar, säger företagets HR-chef Henrik Valeskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista