Vård domen för JC-rånarna i Älmhult

På torsdagen dömdes den 16-åring, som stod åtalad för att ha rånat JC-butiken i Älmhult, till vård inom socialtjänsten och till att utföra 80 timmars ungdomstjänst. En 18-årig man, åtalad för medhjälp, dömdes även han till samma straff.

Spelskulder låg bakom de unga männens beslut att råna butiken. 16-åringen berättade under förhöret att han hade spelskulder på 5 000-6 000 kronor och att han känt sig hotad av dem han var skyldig pengar.

18-åringen hade också spelskulder och tillsammans började de prata om att genomföra ett rån. Och pratet blev verklighet.

Dagen då rånet genomfördes lånade 16-åringen en kolsyrepistol av en bekant, vars mamma överlämnade den till 16-åringen utanför skolan, ovetandes om vad den skulle användas till.

18-åringen rekognoserade butiken och därefter genomförde 16-åringen rånet med rånarhuva och pistol. Den unga mannen kom över 3 500 kronor, men tappade en del av pengarna på flykten. Både han och 18-åringen greps några dagar senare och båda erkände gärningen.

Åklagaren Kennert Andersson ansåg att brottet var allvarligt, men med tanke på de åtalades ålder yrkade han på att de skulle överlämnas till vård inom socialtjänsten och utföra 80 timmars ungdomstjänst, och rätten gick alltså på hans linje.