Anastasia Carlsson med Leon, Yvette Francois med Axel och Sinead Jacobsson med Noah.
Anastasia Carlsson med Leon, Yvette Francois med Axel och Sinead Jacobsson med Noah. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

De lär sig svenska med sina småbarn

Sinead Jacobsson: Om man har småbarn är det svårt att gå kurser
1:56 min

"Svenska med baby" har som mål att skapa mötesplatser för barn och föräldrar från olika bostadsområden och med ursprung från hela världen. Varje tisdag träffas en föräldragrupp på stadsbiblioteket i Växjö.

– Om man har småbarn kan man inte gå kurser eller till Komvux så lätt och då får man inte lära sig svenska. Här kan man mata barn och byta blöja, säger Sinéad Jacobsson som ligger bakom gruppen i Växjö.

Tanken är att ge nya och etablerade svenskar möjligheten att prata, utbyta erfarenheter och skaffa nya vänner. Alla föräldralediga med barn upp till två år är välkomna.

– I dag ska vi prata om vad det betyder att uppfostra ett barn i Sverige för det är inte alltid likadant som när vi var små. På Irland går barnen till exempel till dagis mycket tidigare än här, säger Sinéad Jacobsson.

Yvette Francois är en av de som är med i gruppen.

– Jag och min man pratar engelska hemma, trots att han är svensk, eftersom det var så vi började. Så när jag kommer hit är det den möjligheten jag har att prata svenska. Och det är väldigt mysigt att träffa andra mammor, säger hon.

Svenska med baby startade år 2012 i Stockholm men har nu spridit sig till 20 olika kommuner. Gruppen i Växjö träffas på stadsbiblioteket varje tisdag mellan klockan elva och halv ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".