Växjö Lakers

Hockeyforskaren om de sjunkande publiksiffrorna

1:50 min

Enligt forskaren Tobias Stark är det rimligt att publiksiffrorna går upp och ner över tid. Han menar att en orsak till tappet är den ökad konkurrensen från andra evenemang.

Tobias Stark, universitetslektor på institutionen för idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet har forskat en hel del kring ishockey och ishockeykultur.

– När det handlar om publiktryck blir det lätt att man tänker att det hela tiden ska utvecklas uppåt, men det är orimligt. Över tid kommer intresset för att gå på matcherna att variera, säger han och fortsätter:

– När Lakers vann SM-guld var det såklart ett stort intresse kring hockeyn, men sedan svalnar det av. 

Sedan säsongen 2012/2013 har Växjö tappat i snitt 278 åskådare per match. Tobias Stark menar att en möjlig orsak är att laget spelar allt fler matcher samtidigt som konkurrensen från andra aktiviteter ökar. 

– I dag är elitidrott i många avseenden en nöjesprodukt, så man konkurrerar med hela nöjesutbudet. Sen handlar det också om att klubbarna ökar sina evenemang, Lakers spelar ju till exempel även i Europaligan. Det innebär fler matcher och därmed större köpeskilling. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista