Kronoberg

Signal i mobilen ska varna för fara

1:09 min

Från och med den 1 juli i år kan alla mobiltelefoner i ett område där allmänheten behöver varnas få ett varningsmeddelande i sin mobiltelefon.

– Det känns oerhört viktigt att kunna använda mobiltelefoner för att nå alla som befinner sig i ett visst område om det är fara, säger Joakim Karlsson som är räddningschef vid Värends Räddningstjänst.

I samband med fara varnas allmänheten i dag via lokalradion, text-tv och eventuellt också med hjälp av Hesa Fredriks varningssignal. Många tätorter och kommuner, som exempelvis Uppvidinge, har dock ingen möjlighet att skicka ut varningssignal eftersom Hesa Fredrik saknas.

SOS Alarm kan redan i dag skicka ut varnings-sms, men bara till personer med fast adress i området. Det som regeringen kommer att föreslå är att det ska bli möjligt att skicka varningsmeddelande även till de som tillfälligt är i området.

Hesa Fredriks dåliga täckning och förändrade medievanor gör förändringen nödvändig, menar räddningschef Joakim Karlsson.

– Vi kanske inte alls på samma sätt som tidigare når ut med viktigt meddelande via de gamla kanalerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista