Kronoberg

Patienter söker sig utomlands för att få vård

1:15 min

Ett sextiotal kronobergare per år söker planerad vård utomlands, visar statistik från Region Kronoberg. De allra flesta för att få hjälp med svettningsproblem.

– De har sökt sig till Danmark för behandling av överdrivna svettningar. Man sprutar i botox på olika ställen när man svettas för mycket, säger Johan Åkerdal, ekonom på Region Kronoberg och den som administrerar EU-vården.

Sedan några år tillbaka har man rätt att söka vård i ett annat EU-land och få ersättning i efterhand. Försäkringskassan avgör om det blir ersättning. Region Kronoberg har de senaste två åren betalat cirka 900 000 kronor för EU-vård.

– Det högsta ärendet vi haft tror jag var på 90 000 kronor, säger Johan Åkerdal.

Det är svettningsbehandlingarna i Danmark som lockar flest patienter. Behandlingen är mer omfattande än den i Sverige. Johan Åkerdal kan inte sia om han tror fler kommer söka sig utomlands framöver.

– Vi har haft en ganska konstant nivå hittills och inte sett någon ökning, men det är svårt att säga om det ändrar sig i framtiden eller inte.

Försäkringskassan ser en ökning av dessa fall – och det har också flera orsaker, säger Elisabeth De Verdier på försäkringskassan.

– Det inte bara en följd av att fler söker vård utomlands. Vissa behandlingar behöver återkommande behandlingar, vilket gör att det blir fler ansökningar per patient.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista