Växjö

Kyrkan vill fräscha upp musikutbudet – utropar psalmtävling

2:12 min

I samband med 500-årsjubileet för reformationen drar Växjö stift nu igång en tävling för att fräscha upp musikutbudet i kyrkan. Man vill att allmänheten ska skicka in nya psalmer.

Psalmtävlingen pågår fram till den 31 juli 2017. Patrik Sassersson är musikkonsulent på Växjö stiftskansli. Han beskriver tävlingen så här: 

– Folk som har intresse av att skriva en psalm sätter igång med det, skickar in ett bidrag till mig på stiftskansliet, jag anonymiserar det hela och sedan är det styrelsen för Kyrksångsförbundet som är jury, säger Patrik Sassersson. 

Och psalmbidragen behöver inte involvera en orgel med lovsång – utan andra musikgenrer som jazz, dansband och hiphop är också välkomna. 

– I grund och botten handlar det inte om vilken stil det är. Det handlar om det här är någonting som tjänar budskapet. Att det handlar om människan, människans liv och kopplingen till gudstron, säger Patrik Sassersson och fortsätter:

– Musikstilarna är inte det som sätter gränser utan det kan vara tvärtom. En människa som känner att man vill uttrycka sig i en viss stil – kan göra det och uttrycka sitt livs förhållanden och sin gudstro på det sättet, säger Patrik Sassersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista