Kronoberg

Hopplöst utan bredband på landsbygden

1:16 min

Regeringens mål är att så gott som alla ska ha tillgång till bredband om tre år. Samtidigt kämpar föreningar på landsbygden för att få pengar till fiber, pengar som inte räcker till.

Stella Nilsson driver eget företag utanför Braås och är med i fiberföreningen Sjönet. De har ännu inte fått några pengar för att bygga bredband.

– Vi är i jättestort behov av bredband och om vi ska ha en levande landsbygd och en utveckling utanför Växjö, så måste vi få det, säger Stella Nilsson.

En enkät som Sveriges Radio skickat ut till landets kommuner visar att cirka 80 procent av de tillfrågade kommunerna inte anser att pengarna som regeringen anslagit för bredbandsutbyggnaden räcker. De fem kommuner som svarat här i länet tror inte att pengarna kommer räcka.

– Risken är att många företagare ger upp och att många yngre inte vill flytta ut på landsbygden, säger Stella Nilsson.

Hittills har Länsstyrelsen Kronoberg beslutat om 88,6 miljoner kronor till olika bredbandsbyggen i länet. Men många som ansökt har inte fått några pengar. Vid det senaste beslutet i december beviljades 3 av 27 ansökningar.

Nu har landsbygdsutvecklare Joakim Hedvall fått i uppdrag av kommunchefen att gå till botten med det här:

– Att sitta och vänta är ingen lösning. Utan god kommunikation känner man frustration speciellt idag när saker ska skötas via e-tjänster. För företag är bredband en överlevnad, säger Joakim Hedvall.

År 2020 ska 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband med minst 100 Mbit/s, enligt regeringens mål.

Hör landsbygdsutvecklare Joakim Hedvall i ljudklippet nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista