Ishockey

Tidigare domaren kritiserar Cmore efter tränarutbrottet

2:32 min

Luleås tränare Petter Lasu Nilsson fick ett vredesutbrott när Luleå åkte ur SM-slutspelet i ishockey mot Malmö. Nu reagerar den tidigare elitdomaren Leif Fantenberg på hur intervjun sköttes i TV-rutan.

Efter Luleå Hockeys förlust mot Malmö i åttondelsfinalen av SM-slutspelet i ishockey var tränaren Petter Lasu Nilsson ursinnig i tv-intervjun med Cmore. 

Där sågade han domarna och situationsrummet som dömde bort Luleås 4-3-mål i andra perioden, bad dem dra åt helvete och beskrev sina känslor med att han "skulle kunna mörda". 

Sent på måndagskvällen bad han om ursäkt för uttalandena på klubbens hemsida, men på tisdagseftermiddagen valde SHL:s vd Jörgen Lindgren att anmäla Petter Lasu Nilsson till hockeyligans disciplinråd.

Nu reagerar den tidigare elitdomaren Leif Fantenberg på hur det här sköttes av det sändande TV-bolaget, Cmore. 

– Det som gick igenom mitt huvud är att media måste ta ett större ansvar. Jag försvarar inte hans uttalanden, men det var inte en gång i intervjun man hörde att han var frustrerad och besviken. Det finns ju folk i studiorummen som måste kunna ta bort en sådan intervjun. Och frågan är om man måste börja med att intervjua förloraren? 

– Man kan ju faktiskt börja att intervjua vinnarna. Så att förloraren får möjlighet att sansa sig lite. Där tycker jag man måste ta ett större ansvar. För det blir en hätsk stämning. Det är ju en enorm bevakning av media, säger Leif Fantenberg.

Men är det inte alltid intervju direkt efter match?

– Ja, men det borde vara lättare att vinna med vinnaren. De har ju inte frustrationen. Varför måste man börja med... Man vill ju ha känslorna, man vill ju ha frustrationen. Varför måste man börja med förlorarna?

– Och det är inte bara inom hockeysporten. I andra sporter hinner dem ju inte över mållinjen innan det ska finnas en mikrofon och intervjua. Jag försvarar inte uttalandet men jag tror man måste ta ett större ansvar i just de bitarna, säger Leif Fantenberg.

Kommentatorn Lena Sundquist har tidigare uttalat sig till Expressen om intervjun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista