Tomas Andersson Wij står vid en flygel.
Tomas Andersson Wij Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

"Jag kan ana en viss uppgivenhet bland artister"

Tomas Andersson Wij: Vi kan inte gnälla på att musiken är digital, det är ju fantastiskt.
2:44 min

Artisten och låtskrivaren Tomas Andersson Wij är ute på turné och gästar Växjö. P4 Kronoberg träffar honom och pratar musikliv och streamingtjänster.

– En del äldre artister som sålde mycket skivor på 90-talet har svårt att "choka om" till den digitala eran där intäkterna inte är lika stora. Jag kan ana en viss uppgivenhet, säger Tomas Andersson Wij.

Han kan se att musiken inte känns så exklusiv idag, eftersom den finns överallt. Men för Tomas Andersson Wij har liveuppträdandet varit en viktig del av hans karriär, och den upplevelsen kan man inte streama, menar han.

– Vi kan ju inte gnälla på att musiken är digital, det är ju fantastiskt. Däremot kan vi omförhandla kontrakt och se till att få betalt för lyssningen, säger Tomas Andersson Wij och fortsätter:

– Jag tycker tvärtom att det var tråkigt för sju-åtta år sen när nedladdandet var nåt som folk gjorde under disk. Nu är musiken mycket synligare med alla spellistor som skickas runt till folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".