Kronoberg

Vill ge ekoturismen större inflytande över skog och mark

1:32 min

Regeringen vill ge ekoturismen och miljöorganisationerna mer inflytande över skog och mark. Marita Bengtsson, Miljöpartiet i Kronoberg, tycker att det är positivt med flera olika perspektiv.

Det pågår nu en dragkamp mellan bönder och jägare på ena sidan och miljövänner på andra. Regeringen vill att ekoturismen och miljöorganisationerna ska få större inflytande i viltförvaltningsdelegationen.

– Jag tycker inte riktigt om den här beskrivningen att man är på olika sidor, jag tror egentligen att man är på samma sida, för man värnar om naturen, men har olika perspektiv, säger Marita Bengtsson språkrör för Miljöpartiet i Kronoberg.

Viltförvaltningsdelegationen är rådgivande när det gäller exempelvis jakt på älg och rovdjur, men i vissa fall också beslutande och är ett organ inom Länsstyrelsen. I dag har markägare två representanter i delegationen. Miljöorganisationerna och ekoturismen har också två ledamöter, men får nu fyra.

– Vi är alla överens om att vi behöver en viltstam och att vi vill ha naturen så naturlig som vi kan få ha den och vill vara i den och då behöver vi spegla de här intressena från olika perspektiv för att komma till de klokaste besluten vi kan, säger Marita Bengtsson.

Jägareförbundet är kritiska till förslaget och tror att bland annat jägare kommer få mindre att säga till om.

– Vi tycker att det är helt oacceptabelt eftersom inflytandet förskjuts från det som var syftet från början med viltförvaltningsdelegationen, säger Annette Petersson, kommunikationsansvarig på Jägareförbundet Kronoberg.

Du kan lyssna på intervjun med Annette Petersson via den blå ljudknappen nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista