Duane ”Vargtass” Loken på sin playback-turné genom Sverige  november 1980.  Foto Lars Telbrant
Duane ”Vargtass” Loken på sin playback-turné genom Sverige november 1980. Foto Lars Telbrant
Ljungby

P4 Dokumentär: Vargtass kommer till Ljungby!

Vargtass kommer till Ljungby. Utdrag ur dokumentären.
4:07 min

Sju repliker i "Familjen Macahan" förvandlade indianen Vargtass till svensk tonårsidol. Året var 1980 och nu skulle den okände skådespelaren Duane Loken förvandlas till svensk rockstjärna.

Det amerikanska filmbolaget förstod ingenting när säckarna med beundrarpost från Sverige började anlända till Hollywood. Alla var till den okände skådisen Duane Loken, som spelade indianen Vargtass i tv-serien Familjen Macahan.

Vargtass var bara med i tjugo minuter i det sista avsnittet av Macahans som sändes den 24 november 1979. Serien var ingen större framgång vare sig i USA eller internationellt. Förutom i ett land. Sverige.

Catarina Johansson från Ljungby kollade på serien när den gick på tv. Då visste hon inte att hon skulle få se vargtass på riktigt ett år senare. 

– Jag var sjutton år då. Jag minns det avsnittet då Vargtass dök upp. Han var väldigt ståtlig och satt rakryggad på hästen. Det var mäktigt, säger hon.

Det här är berättelsen om när Vargtass skulle besöka Sverige, närmare bestämt Ljungby. Från succé till en kylslagen parkering utanför diskoteket Kajutan, en sen kväll i november 1980.

Hela P4-Dokumentären av Ola Hemström sänds på lördag den 1 april klockan 23:07.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".