Sofie Varga
Sofie Varga, hotellchef i Alvesta. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Alvesta/Växjö

Magkänsla ska stoppa sexköp på hotell

Sofie Varga: "Det går inte att känna igen en prostituerad"
1:10 min

Polisen och hotellen i Alvesta och Växjö ska nu tillsammans upptäcka och motverka misstänkt prostitution. Sofie Varga, hotellchef i Alvesta, menar att det handlar om att gå på magkänslan.

– Man får vara uppmärksam på om personen beter sig konstigt, vill betala kontant, eller om hotellbokningen gjorts av någon annan än den som sedan checkar in, säger hotellchef Sofie Varga. 

Som P4 Kronoberg berättade i förra veckan går det att hitta sexarbetare i länet bara några få klick från en sökning på internet. Enligt polisen sker en stor del av prostitutionen och sexköpen på hotell. Därför har det haft möten med hotellen i Växjö och Alvesta om hur det kan upptäckas och motverkas.

Polis Scott Goodwin är en av dem som utbildar hotellen. Han säger att polisen genom samarbetet stoppat mellan 15 och 20 misstänkta fall av prostitution sedan september förra året.

Sofie Varga, som jobbat som hotellchef i ett år, har själv inte sett någon misstänkt prostitution eller sexköpare. Men hon anser att det är viktigt att tidigt kontakta polis, för att visa nolltolerans mot både prostituerade och sexköpare.

– Det blir värre om man inte väljer att hantera det, då riskerar man att bli ett "prostitutionshotell" till slut. Det är viktigt med ett samarbete mellan polisen och hotellen, säger Sofie Varga.

Lyssna på Clemens Wantschura, säkerhetsansvarig på Visita (branschorganisationen för hotell och restaurang) nedan. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".