Ett lodjur som ligger och sover.
Lodjur är skygga, men cirka 20 stycken finns i Kronoberg. Foto: Holger Hollemann/TT
Kronoberg

Inga säkra slutsatser om de fyra lodjursangreppen

Eva Lindén: Nu tar jag in dem på nätterna
1:34 min

I år har det redan varit fyra angrepp av lodjur mot tamdjur i länet, jämfört med fem rovdjursangrepp under hela förra året. Men det kan vara en slump enligt en rovdjurshandläggare.

– Lodjuren ökar sakta men säkert i länet, men det är inte radikalt fler lodjur i år än förra året. Här är det nog slumpen som spelat in, säger Elin Åkelius, som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Kronobergs län. 

Den som får sitt djur dödat av ett fridlyst rovdjur kan ansöka om ersättning. Ett får ger cirka två tusen kronor. Förra året betalade länsstyrelsen ut cirka 75 000 kronor ut för varg- och lodjursangreppen i länet. 

– Det handlar om att de är fridlysta och man har ingen möjlighet att skydda sig emot dem. Kanske eftersom man inte får lov att jaga dem. Därför kan man i vissa fall få ersättning, säger Elin Åkelius.

Eva Lindèn utanför Vislanda hittade två av sina får döda i hagen i vintras, rivna av lodjur. Hon har sökt ersättning för dem och nu vaktar hon de får hon har kvar.

– Första tiden efter att de blev rivna tog jag in dem så fort jag lämnade min gård. Nu får de gå ute på dagarna och vara inne på nätterna, säger Eva Lindén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".