En varg.
Arkivbild. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT.
Växjö/Värmland

Växjövarg vandrade från Värmlandsskogarna

Den varg som setts i länet, vid Ingelstad och vid väg 25 öster om Växjö i mitten av februari kom från Värmland, har nu Länsstyrelsen slagit fast med hjälp av DNA-analys.

Analysen visar att vargen är en hane och är född 2014 i ett revir i norra Värmland som delas med Norge.

Samma varg ska också ha varit i Simlångsdalen i Halland och troligen också i östra Skåne.

Allt tyder nu på att vargen vänt norrut igen efter besöket i Kronoberg, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det är inte ovanligt att vargar dyker upp i vårt län, berättar Elin Åkelius, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen. Ofta rör det sig om ensamma hanar som i detta fall. De kommer hit från mellansverige i jakt på en partner, när de inte hittar någon vänder de sedan tillbaks igen.

– Oftast vet vi väldigt lite om dessa individer, säger Elin. När vi får samtal om att personer sett en varg eller ett vargspår är det svårt för Länsstyrelsen att kvalitetssäkra observationen, att bekräfta att det verkligen rör sig om en varg.

– I detta fallet vet vi dock ovanligt mycket eftersom vi fått in bilder, kunnat spåra djuret och nu också har DNA som bekräftar vargens identitet, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".