Benny Lundgren och Cecilia Gunnvall står utanför Ikea.
1 av 2
Benny Lundgren och Cecilia Gunnvall delar ut flygblad för att uppmärksamma chaufförernas villkor utanför Ikea i Älmhult. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
IKEA distribution Älmhult. På bilden syns Ikeas logga och flera lastbilar.
2 av 2
IKEA distribution Älmhult. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Älmhult

Protesterar utanför IKEA – hoppas på lösning

"De svenska chaufförerna ska inte bli utmanövrerade ur branschen"
2:38 min

Chaufförer som sover i sina lastbilar i månader i sträck, lagar mat på bilen och saknar tillgång till dusch och toalett. I dag protesterar Svenska Transportarbetareförbundet utanför ett stort antal Ikea-varuhus i landet, bland annat i Älmhult.

Protesterna gäller lönerna och villkoren för de lastbilschaufförer som kör varor till Ikeas varuhus. 

– Det är chaufförer från utländska företag som har en lön på 200 euro (cirka 2 000 kronor) i månaden, säger Benny Lundgren från Svenska Transportarbetareförbundet.

Fackförbundet säger bland annat att chaufförer tvingas sova i sina lastbilar flera månader i sträck, laga mat på bilarna och saknar tillgång till toalett och dusch. De anklagar Ikea för att utnyttja låglönearbetskraft.

– Den som lägger det lägsta priset får körningen och hur den sista mannen längst ut har det är av mindre betydelse för företagen, verkar det som, säger Benny Lundgren.

Man är även kritiska till hur den svenska åkerinäringen och de svenska chaufförerna drabbas.

– Tar man in utländsk arbetskraft för mindre pengar anser vi att det är svenska regler och kollektivavtal som gäller, säger Cecilia Gunnvall från Svenska Transportarbetareförbundet och fortsätter:

– De har rätt till samma lön som svenska chaufförer. Lika lön för lika arbete. Framför allt ska inte de svenska chaufförerna bli utmanövrerade ur branschen för att någon jobbar för sämre villkor. 

Nu hoppas fackförbundet att kunderna i Sverige och runt om i Europa ska bli uppmärksamma på vad som försiggår.

Ikea säger att de inser att det finns utmaningar inom transportindustrin.

–  Vi kan inte själva förändra hela transportindustrin. Vi måste arbeta tillsammans med andra på olika politiska nivåer samt med andra i branschen, säger Ellen Ferm, pressansvarig på Ikea.

Du kan höra hela intervjun med Ikea via den blå ljudknappen nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".