Kvinna som talar och en demolerad lastbil.
Foto: Claudio Bresciani / TT, Markus Schreiber/TT.
Sverige

Kallar till möte för att förhindra kapningar

"Vi måste ha en balans i de åtgärder vi vill vidta"
1:07 min

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) kallar fordonstillverkare och åkerier till ett möte nu i veckan för att utreda vad som behövs för att förhindra lastbilskapningar.

– Det kan handla om tekniska lösningar, till exempel att det inte går att starta en lastbil om man inte är rätt person, autobromsar, lås. Men det kan också handla om regelverk och andra åtgärder, säger ministern.

I går efterlyste åkeribranschen tekniska lösningar för att förhindra kapningar av lastbilar som den som genomfördes i fredags vid det misstänkta terrordådet i Stockholm. 

Nu kallar Anna Johansson till sig både fordonstillverkare och åkeribranschen, samt myndigheter och kommuner, till ett möte på torsdag.

Förutom åtgärder som omfattar lastbilar, kan det bli nödvändigt med fysiska hinder på vissa delar av staden, säger Anna Johansson (S).

– Våra vägar ska vara trafiksäkra, så det är klart att i stadsmiljöer där det rör sig väldigt mycket människor på ganska små ytor, städer framför allt måste titta på om det finns fysiska åtgärder som man kan vidta för att försvåra den här typen av attacker. Det är därför kommunerna är bjudna till mötet.

Sedan lastbilsattackerna i Nice och Berlin har man diskuterat frågan i EU. Anna Johansson vill nu driva på den diskussionen. Men det handlar om en balansgång, det finns en gräns för hur omfattande åtgärderna kan vara, säger hon.

– Vi vill inte heller ha åtgärder som gör att vi kommer bort från det som vi faktiskt vill skydda och värna, det vill säga ett öppet och fritt samhälle. Vi måste därför ha en balans i de åtgärder vi vill vidta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".