Polis och en pojke som går i korridor.
Foto: Fredrik Sandberg/Jonas Ekströmer/TT
Kronoberg

Allt fler asylsökande väntas gå under jorden

1:07 min

För närvarande är det drygt 2 000 asylsökande som är efterlysta av polisen i region Syd, där Kronoberg ingår. Enligt polisen kommer en del av de som gömmer sig aldrig att hittas.

Enligt Migrationsverkets rapport väntas antalet asylsökande som går under jorden öka markant de kommande året. I polisregion Syd handlar det om cirka 8 000 personer fram till år 2021.

– Vi har fyra år på oss att hitta en person sedan preskriberas ärendet. Det är såklart många som vi aldrig kommer hitta, säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen i region Syd.

När många lever gömda ökar risken för att det bildas ett skuggsamhälle där personerna far illa, enligt Michael Mattsson. 

– Vi ser till exempel hur de utnyttjas på en svart arbetsmarknad och att folk tjänar pengar på att ordna boenden åt dem. Det ger i sin tur falska förhoppningar om att det går att stanna kvar här.

Det är när personen vägrar lämna landet som det blir ett ärende för polisen. Men i majoriteten av fallen har personen redan hunnit försvinna när det hamnar på polisens skrivbord, säger Michael Mattsson. 

– Det är oroande. Vi måste stärka samarbetet med Migrationsverket och det arbetet pågår för fullt. När de gör bedömningen att en person kan tänkas försvinna, måste vi få kännedom om det innan det är för sent. 

P4 Kronoberg har sökt Migrationsverket som avstår från att kommentera situationen. 

Migrationsverkets prognos

De närmaste åren räknar Migrationsverket med att antalet återvändandeärenden ökar. Det rör sig om personer som fått avslag på sin asylansökan och därmed inte har laglig rätt att vistas i landet.

De flesta ärenden rör medborgare från Afghanistan, Irak och Somalia.

De flesta återvänder frivilligt, men en del måste utvisas med tvång och en del går under jord och gömmer sig.

I hela landet väntas närmare 50 000 asylsökande gå under jorden fram till år 2021.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista