Montage: Lars Knutsson tittar till sina hönor, en hand samlar upp ägg på ett transportband.
Lars Knutssons hönor värper drygt 17 000 ägg om dagen. Nu får de mindre fiskmjöl än tidigare för att äggen ska bli nyttigare. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
Kronoberg

Nytt hönsfoder ska minska gifter i ekoägg

Lars Knutsson, äggbonde: Man vill ha naturligt foder och fiskmjöl är det som finns.
1:42 min

Ekoägg innehåller tre gånger så mycket dioxin som vanliga ägg. Nu får hönsen mindre fiskmjöl i ett försök att minska gifthalterna.

I höstas upptäckte Livsmedelsverket att ekologiska ägg innehåller tre gånger så mycket dioxin och PCB som vanliga ägg.

Miljögifterna dioxin och PCB kan påverka hormonsystemet och hjärnans utveckling hos foster, och Livsmedelsverket har krävt att branschen ser till att gifthalten sänks i ekoäggen.

Lars Knutsson producerar ekologiska ägg. 18 000 hönor kacklar inne i hans hangar vid Askeryds säteri utanför Aneby. Fodret som hönorna pickar i sig från golvet innehåller fiskmjöl.

Vanliga hönor får syntetiskt protein, men konstgjorda ämnen är förbjudna inom ekoproduktion i EU.

– Man vill ha en naturlig produkt och fiskmjöl är det som står till buds just nu, säger Lars Knutsson.

Men det kan alltså vara fisken som är orsaken till de höga dioxinhalterna i äggen, eftersom fisken får i sig dioxiner från förorenade hav.

Sedan i feburari i år får alla svenska kravhöns ett foder som innehåller mindre mängd fiskmjöl än tidigare, och förhoppningen är att det ska minska gifthalterna i äggen.

Vuxna bör inte äta fler än fyra ekologiska ägg om dagen, och barn inte mer än två, enligt Anders Glynn, riskanalytiker på Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".