Zaida Catalán
Zaida Catalán. Foto: TT
Kongo-Kinshasa

En gripen för mord på småländsk FN-arbetare i Kongo-Kinshasa

Hör korrespondenten Richard Myrenberg om gripandet
2:17 min

I Kongo-Kinshasa har en person gripits misstänkt för mordet på Zaida Catalán, uppger militäråklagare. Catalán växte upp i Högsby i Småland.

Enligt Joseph Ponde, landets högsta militäråklagare, ska ytterligare en misstänkt ha gripits men den personen lyckades senare rymma. Fyra poliser som ansvarade för att vakta de misstänkta har därför också gripits.

Ponde beskriver den gripne som en "rebell", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

Redan under gymnasietiden i Mönsterås i Kalmar län blev hon känd som en person som engagerade sig för det hon trodde på. Hon var aktiv i frågor som rörde miljö och djur, engagerad i skolans elevråd och gick med i Grön Ungdom. Som 21-åring valdes hon till språkrör i ungdomsförbundet tillsammans med Gustav Fridolin

Efter åren i Grön ungdom blev det studier i juridik och folkrätt, men också fortsatt politiskt arbete för MP. De senaste åren har hon arbetat med internationella uppdrag.

Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk. Tolken hittades död tillsammans med Zaida Catalán och amerikanen.

En svensk förundersökning har inletts om mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa. Den leds av internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Fakta: Zaida Catalán

  • Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001 - 2005.
  • Försökte 2009 att bli invald i EU-parlamentet.
  • Var invald i Stockholms stadsfullmäktige 2006 - 2011. Hon avgick på grund av uppdrag utomlands.
  • Är utbildad jurist som bland annat arbetat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig mycket i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.
  • De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken.
  • I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-KInshasa.

Fakta: Cataláns uppdrag i Kongo

  • Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.
  • Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk, som enligt Sveriges Radio heter Betu Shintela.
  • Stora delar av Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter och krig under lång tid. UD avråder sedan 2006 från resor dit. Flera miljoner människor har dött som en direkt eller indirekt följd av krigen. Mycket av motsättningarna har kretsat kring naturfyndigheter men har även etniska undertoner.
  • FN:s fredsbevarande insats Monusco är världens största med 22 000 anställda och har pågått i 17 år. Monusco har en årlig budget på över tio miljarder kronor.

Källor: FN, Reuters, The New York Times

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".