Prispall med de danska tvåorna och de vinnande svenskorna.
Johanna Magnusson och Emma Karlsson i blått besegrade det danska paret Alexandra Böje/Julie Dawall Jakobsen i finalen. Foto: Petter Yngvesson/Svenska badmintonförbundet
Badminton

EM-guld i badminton till Emma Karlsson från Älmhult

2:44 min

Emma Karlsson från Älmhults BMK har skrivit svensk badmintonhistoria. Hon tog guld i dubbel vid junior-EM, något Sverige inte lyckats med sedan 1987.

Det svenska dubbelparet Emma Karlsson, Älmhults BMK, och Johanna Magnusson från Malmöklubben BMK Aura var förstaseedade i turneringen. Efter en något nervös start i de inledande matcherna blev spelat stabilare och stabilare ju längre mästerskapet gick.

I finalen var formen toppad när svenskorna ställdes mot det danska paret Alexandra Böje/Julie Dawall Jakobsen. Setsiffrorna skrevs till 21–14, 21–14 til Karlsson och Magnussons favör och guldet var ett faktum.

– Det var stabilt hela matchen, vi trodde att det skulle bli tuffare för de vi mötte är duktiga, men vi fokuserade på vårt spel och förde hela matchen, berättar Emma Karlsson.

Har du hunnit förstå vad ni har gjort?

– Nästan inte, det är helt fantastiskt, verkligen superroligt.

– Vi var förstaseedade i turneringen men trodde inte att det skulle gå så här bra. Vi trodde på oss själva, men det är mycket som ska stämma, så det är jätteroligt.

Hur firar man det här?

– Det blir att ta det lugnt och njuta och fira med alla nära där hemma.

Svenska framgångar vid junior-EM i badminton är minst sagt sällsynta. Den senaste medaljen innan dagens dubbelguld är från 2007 då Gabriel Ulldahl tog silver i herrsingel och man får gå tillbaka hela vägen till 1987 innan man hittar ett guld i damdubbel, då hette de svenska vinnarna Catrine Bengtsson och Margit Borg.

Jonas Herrgårdh, sportchef på svenska badmintonförbundet, kommenterar det svenska guldet så här på förbundets hemsida:

– Bra av Johanna/Emma att kunna hålla en så hög nivå på spelet under matchen, när det är lätt att bli nervös och stressad av situationen. Johanna dominerade spelet från bakplan med varierande offensiv. Emma höll hög nivå på sitt servande och spelade mycket bra på halvdistans och vid nätet. Båda tjejerna hade klart bättre servemottagning och 3:slaget än sina danska motståndare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista