En kvinna står i termobyxor vid sidan av en båt och håller i en hund med orange flytväst på sig.
Sanna Lohm vid sin båt Black Pearl of Sweden i december. Foto: Privat
Växjö

Hon sålde allt hon ägde och seglade söderut

"Jag har aldrig frusit så mycket i hela mitt liv"
2:17 min

Sanna Lohm har rötterna i Växjö. Hon och hennes man sålde sitt hus och det mesta de ägde för att i stället leva på en segelbåt. Nu har de varit iväg i ett halvår och båten ligger vid en kaj i Frankrike. Efter sex månader känns det fortfarande som att de har gjort ett bra val.

– Jag har inte ångrat mig en enda sekund, säger Sanna Lohm (som hette Hallonsten i efternamn när hon bodde i Växjö).

I november hade Sanna och hennes man seglat från Vänersborg till Malmö. Då besökte hon P4 Kronobergs studio för att berätta om beslutet att sälja hus och lämna Sverige. Nu kom hon tillbaka för att berätta hur det första halvåret har varit. Sedan oktober har de upplevt tidvatten, kanaler och kyla.

– När vi började segla var det vinter och jag har aldrig frusit så mycket i hela mitt liv, men det är okej när man tänker att vi kanske aldrig upplever den kylan igen. Nu ligger båten vid franska kusten och vi har 25 grader varmt.

Siktet är inställt på Portugal i slutet av året, där vintern ska spenderas.

– Vi har hört av många att det är väldigt bra där.

Vad har du lärt dig om dig själv det här halvåret?

– Jag har lärt mig ohyggligt mycket. Framför allt att jag klarar mycket mer än vad jag hade trott. Det blir väldigt tydligt på en segelbåt att man får acceptera att man inte kan påverka vind och väder, så man får fokusera på det vi kan påverka och väldigt mycket löser sig i slutändan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".