Foto: AP/TT
Foto: Foto: AP/TT
Kronoberg

IT-branschen skriker efter personal

Stefan Gustavsson på EC-utbildningen och Daniel de Sousa, vd på Visma:
2:30 min

Programmerare, systemutvecklare, datavetare och andra IT-relaterade yrken är eftertraktade bland länets IT-företag. Enligt Arbetsförmedlingen är situationen så akut att kompetensbristen hämmar utvecklingen inom sektorn.

Både stora och små företag i Kronoberg söker nu med ljus och lykta efter kompetent arbetskraft.

I Växjö finns en så kallad EC-utbildning som erbjuder skräddarsydda IT-utbildningar. Men Stefan Gustavsson som arbetar med utbildningen vittnar om att många av platserna står tomma.

– I dagsläget har vi alldeles för få sökande till utbildningen samtidigt som företagen står på led. Jobben finns, utbildningen finns och platserna finns så vill man ha jobb är detta rätt, säger han.

IT-företaget Visma är en av de arbetsgivare som är i akut behov av personal.

– Det här är ett av våra absolut största utmaningar. Det finns en större efterfrågan än utbudet och det missgynnar vår konkurrenskraft, säger företagets vd Daniel de Sousa.

Visma arbetar nu med att se över hur man kan attrahera fler tjejer och unga människor till yrket, och hur man kan skola om medarbetare som saknar teknisk grund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".