Hemtjänst. En som sitter i rullstol och en personal som fixar i köket.
Arkivbild. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
Växjö

Personal misstogs för inbrottstjuv på äldreboende

Miriam Klein, enhetschef: Det här är en rutin som har fungerat hittills.
1:35 min

Växjö kommuns omsorgsförvaltning går nu ut och dementerar att det inträffat ett åldringsbrott i går kväll i Växjö. Det handlar om ett missförstånd enligt Miriam Klein, enhetschef på Hovs hemvård.

– Det här fick helt fel proportioner, säger Miriam Klein, som är enhetschef på Hovs hemvård.

I torsdags kväll larmades polisen om att en äldre man i Växjö haft besök av en kvinna som lurat sig in i mannens bostad och sedan stulit pengar.

– En av mina medarbetare var på besök. Hon passade på att hämta pengarna till den medicin som vi skulle hämta ut idag. Det är en rutin som vi brukar använda, säger Miriam Klein.

Normalt sett använder personalen den nyckel som finns i dörrens nyckelgömma men i det här fallet var dörren redan öppen så personalen gick in och presenterade sig.

När anhöriga senare kom hem till mannen berättade han att det varit en kvinna där och hämtat pengar. De antog då att det handlat om ett brott.

– Vi har rutiner att vi inte ska ha hand om omsorgstagarnas kontanter, men då skulle flera av dem bli utan sin medicin, säger Miriam Klein.

Kommunen har varit i kontakt med de anhöriga som är väldigt ledsna över det inträffade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".