Diskrimineringsombudsman Clas Lundstedt och Jenny Wikstens hund Vegas som tittar in i kameran. Montage.
Diskrimineringsombudsman Clas Lundstedt och Jenny Wikstens assistanshund Vegas som fick lämna en galleria. Foto: Unn Tiba/DO och privat.
Kronoberg

Hund eller inte i köpcentrum – så här svarar DO

Clas Lundstedt, Diskrimineringsombudsman: Man måste bedöma från fall till fall.
1:22 min

När Jenny Wiksten besökte ett köpcentrum med sin diabeteshund Vegas, blev hon utskickad av en vakt. Hon anmälde händelsen till DO som förklarar hur man bedömer sådana här fall.

– Det är en bedömning som vi måste göra från fall till fall. I diskrimineringslagen finns olika former av diskriminering. Detta skulle kunna kallas indirekt diskriminering. Då har man en regel som framstår som neutral men missgynnar med någon funktionsnedsättning, säger diskrimineringsombudsman Clas Lundstedt.

Det finns också andra saker att ta hänsyn till, säger DO. 

– Finns det ett berättigat syfte för de åtgärder som vidtagits, då är det inte diskriminering, så man måste titta på det enskilda fallet.

Just detta ärende är ännu inte bedömt och avslutat av DO.

Många kommenterade ämnet på vår facebook-sida. Här är några lyssnarkommentarer:

Eftersom hon behöver hunden så är det klart den ska få följa med in.

De som har just allergi mot hundar vet att det är befriade att kunna vistas i den miljön. Ska då dessa utsättas för allergi? Som vuxen kanske man då ska välja att ta med sig någon, en annan vuxen människa istället vid dessa tillfällen om hon ska shoppa. 

Absolut hon ska få ha hunden med sig det är ju en service/assistanshund! Vart tar alla allergiker vägen när dom åker utanför Sveriges gränser? Då har dom inga problem med att gå på restaurang eller i affärer där hundar är välkomna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".