Lågt vattenstånd i Bolmen.
Arkivbild på lågt vattenstånd i Bolmen. Foto: Christian Iversen
Kronoberg

Länsstyrelsen: "Var återhållsam med vattnet"

Länsstyrelsen går nu ut och uppmanar kronobergarna att vara återhållsamma med vattenuttag från sjöar, vattendrag och grundvatten. Det eftersom de låga vattennivåerna ser ut att hålla i sig över sommaren.

Stora delar av södra Sverige har under hösten och vintern fått en mindre mängd nederbörd än normalt. Detta har lett till att det är mycket låga vattennivåer på flera håll i Kronoberg.

- Nu när våren kommit igång tar dessutom växtligheten en stor del av den nederbörd som faller, något som innebär att vattennivåerna kanske inte stiger igen förrän till hösten, säger vattenvårdshandläggare Monica Andersson i ett pressmeddelande.

Vissa kommuner har redan infört bevattningsförbud för att säkra vattenproduktionen för de som är anslutna till de kommunala vattenledningarna. Har man privat brunn har man eget ansvar för sin vattentillgång.

Hör mer om detta i Eftermiddag i P4 Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista