Jens Svensk öppnar dörren med chip i handen som ett passerkort.
Jens Svensk använder chippet till att öppna dörren. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Ljungby

Jens öppnar dörrar med ett chip i handen

Jens Svensk: Nästa steg är att använda chippet som tågbiljett.
1:39 min

Ett chip i handen som ersätter plastkort och nycklar – för många låter det som science fiction. Men faktum är att uppemot 2 000 svenskar i dag har ett chip under huden. En av dem är Ljungbybon Jens Svensk.

– Jag är nyfiken på framtiden och tekniken. Sen är det av praktiska skäl, att kunna bli av med kort, nycklar och biljetter som man lätt tappar bort, säger Jens Svensk, som opererade in ett chip för en vecka sen.

Med telefonen kan han programmera in nya funktioner. Nu har även SJ anslutit sig till tekniken, vilket innebär att chippet kan ersätta tågbiljetterna. 

– Det är en spännande utveckling, jag tror det här är startskottet på något stort. I framtiden hoppas jag att man kan mäta mer, som hälsotillstånd och sjukdomar, säger Jens Svensk. 

Ser du inga risker med chippet, som att du kan bli övervakad?

– Chippet har begränsat räckvidd, ungefär 20 centimeter, så det finns inga sådana bekymmer. Har man en mobiltelefon i dag är man ju betydligt mer spårad, säger Jens Svensk.

I klippet nedan hör du Jens berätta mer om sitt chip!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".