Björklund och Ohlsson
Birgitta Ohlsson och Jan Björklund. Foto: Christine Olsson/TT

Ingen partiledaromröstning i Liberalerna – trots önskan från Växjö

Liberalernas valberedning beslutade under fredagen att inte ha någon medlemsomröstning om partiledarposten i höst. Liberalerna i Växjö gick tidigare i veckan ut och sa att de ville ha en omröstning.

Birgitta Ohlsson, som utmanar Jan Björklund om partiledarposten, har drivit på för att gräsrötterna ska få säga sitt.

Valberedningen har redan behandlat frågan om medlemsröstning en gång, och sade då nej. Men efter att det tyngsta länsförbundet, Stockholms län, efterfrågat en omröstning har valberedningen diskuterat saken igen.

– Vårt huvudskäl är att processen är igång och vi är inte beredda att ändra det beslutet. Vi tyckte det var riktigt då och vi tycker att det är riktigt nu, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt till TT.

Striden står mellan sittande partiledaren Jan Björklund och utmanaren, riksdagsledamoten och före detta EU-ministern Birgitta Ohlsson. Björklund har flera tunga distrikt och L-namn i ryggen, men Ohlsson vill gärna ha en omröstning eftersom hon tror sig kunna vinna genom större stöd bland gräsrötterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".