Ljungby lasarett. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
Ljungby lasarett. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
Kronoberg

Politikerna backar om akuten i Ljungby

Charlotta Svanberg (S): Det var en rejäl missbedömning.
4:45 min

De styrande politikerna i Region Kronoberg drar nu tillbaka förslaget om att stänga akuten nattetid på Ljungby lasarett.

– Det här var en liten del i ett stort förslag som handlar om att fasa ut hyrpersonalen. Men debatten har helt bytt fokus och handlar bara om att vi vill stänga akuten i Ljungby, vilket absolut inte stämmer, säger Charlotta Svanberg (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, på söndagen.

Förslaget, som presenterades i torsdags, innebar att det inte längre skulle göras några akuta operationer under nätterna och att patienterna istället skulle tas om hand av personal på vårdavdelningarna.

– Det har också kommit fram en del fakta i efterhand som gör att vi inte riktigt tror på att det här är ett framgångsrikt förslag, därför backar vi.

Förslaget var alltså inte tillräckligt genomtänkt?

– Vi har insett att det inte finns någon politisk majoritet för förslaget, så det var väldigt onödigt att väcka en oro och debatt. Jag borde ha känt av det här som ordförande i ett tidigare skede. Det var helt enkelt en rejäl missbedömning från min sida. 

Kommer ni nu att lägga fram ett nytt förslag på hur ni ska fasa ut hyrpersonalen?

– Hälso- och sjukvårdsdirektören har fått i uppdrag att ta fram ett nytt förslag till hösten om hur man ska kunna täcka tappet i besparingsförslaget, det handlar om ungefär fem miljoner kronor. 

Hör en längre intervju med Charlotta Svanberg i klippet ovan!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".