Växjö

Flygplatsen i Växjö kan hotas av flygskatten

1:05 min

Enligt en utredning från Stockholms handelskammare kan Växjö Småland airport ligga i farozonen för nedläggning om flygskatten införs, skriver Dagens Nyheter.

Men Ulf Axelsson, vd för Växjö Småland airport, tror inte att flygplatsen kommer att läggas ned, även om han är orolig för en eventuell flygskatt.

– Jag är definitivt orolig för flygskatten, men inte för att flygplatsen kommer att läggas ned. Men däremot kommer det att få konsekvenser, säger han till P4 Kronoberg.

Flygbolaget BRA flyger från Växjö till Bromma och deras affärsidé är enbart inrikesflyg. Och enligt Ulf Axelsson är det framför allt inrikesflyget som drabbas mest av skatten.

– På sikt kan de få svårigheter och om de försvinner kommer det att drabba oss hårt eftersom inrikesflyget är ungefär 30 procent av det som flygs hos oss.

De andra flygplatserna som ligger i farozonen för nedläggning enligt Stockholms handelskammare är Jönköping, Karlstad, Kristianstad, Trollhättan-Vänersborg, Örnsköldsvik och Kramfors-Sollefteå.

Enligt förslaget vill regeringen införa en flygskatt från 1 april nästa år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista