Bilden är ett montage. Djana Micanovic planchef för Växjö Kommun sitter i P4 Kronobergs studio
Bilden är ett montage. Till vänster Växjö kommuns planchef Djana Micanovic. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio/ Fredrik Sandberg/SCANPIX
Växjö

Häckreglerna som måste följas av trafiksäkerhetsskäl

Djana Micanovic, planchef Växjö kommun: Väldigt många anmälningar
1:54 min

I Växjö kommun är fastighetsägare som bor nära en gata eller korsning tvungna att upprätthålla ett visst skick för det buskage som växer på tomten. Höjden på häcken får inte vara högre än 80 cm och växtligheten får inte hänga ut på vägen eller trottoaren.

Sommarvärmen för med sig grönskande växtlighet, vilket gör att många funderar på att klippa häcken. Men de som har tomt ut till en gata eller korsning i Växjö kommun kan bli tvungna att klippa ner. De måste nämligen förhålla sig till de regler som finns kring buskage och växtlighet. 

– Det är plan- och bygglagen som reglerar att fastighetsägaren ska hålla sin tomt i vårdat skick. Det innebär bland annat att växtlighet ska hållas i ett sådant skick att det inte utgör en fara för trafiksäkerhet, säger Växjö kommuns planchef Djana Micanovic. 

Det gäller att hålla sikten fri men även att grenar och annan växtlighet inte skadar de som befinner sig på gång- och cykelbanor eller på vägen. 

När det kommer till den häck som löper ut mot gatan eller i närheten av en korsning finns det tydliga regler för hur det ska se ut.  

– Grundregeln är ungefär 80 cm på höjden. Och vad gäller ut på gatan, där får det inte hänga ut alls, det ska vara noll, säger Djana Micaovic. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".