Jan-Åke Olastuen, blomsterförsäljare.
Jan-Åke Olastuen, blomsterförsäljare tycker att de nya kassareglerna gynnar honom. Foto: Privat
Kronoberg/Sverige

Nya kassaregler har gett tre miljarder kronor till staten

"Bra med konkurrens på lika villkor"
1:29 min

Många småföretagare klagade när lagen om kassaregister infördes. Men blomsterförsäljaren Jan-Åke Olastuen anser att den nya kassaregeln gör att han kan konkurrera på lika villkor med andra säljare.

Dyrt och krångligt var argumenten mot det nya systemet. Men det har gett med sig och nu har många kassaapparaten och bokföringen i mobilen i stället. Kunderna kan swisha pengar och ändå få kvitto.

– Allt är så enkelt numera, säger Jan-Åke Olastuen, som säljer blommor på torget i Växjö.

Skatteverket har fått in mer än tre miljarder kronor extra till statskassan efter att de strängare reglerna kom. Och nu gäller lagen även utländska försäljare, som ska betala moms från första kronan och måste lämna kvitto, precis som alla andra.

– Bra. Då konkurrerar vi på samma villkor, kommenterar Jan-Åke.

När det är säsong för marknader runtom i Småland finns Skatteverket på plats. Man gör provköp och kollar att allt går rätt till.

Kommer ni att vara på plats i Tingsryd, där marknaden startar idag?

– Vi säger aldrig när och var vi dyker upp. Det ligger i sakens natur att det ska vara hemligt, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".