Det finns i stort sett bara signalkräftor i kronobergs län
Det finns i stort sett bara signalkräftor i kronobergs län Foto: Tomas Lindberg

"Svenska" kräftor smakar bäst

1:29 min

Det är bara nästan sant att svenska kräftor smakar bäst. För i stort sett är alla kräftor som fångas i Kronobergs län, i grunden en nordamerikansk signalkräfta, som dessutom sprider kräftpest.

Europa Unionen gillar inte signalkräftan och vill stoppa fortsatt spridning. Sverige bör enligt EU satsa på flodkräftan som är den ursprungliga helsvenska kräftan.

– Nu är det näst intill omöjligt att få tillbaka flodkräftan i vattendrag där det finns signalkräftor eftersom de sprider kräftpest, säger Jan Grosen ansvarig för vattenvårdsfrågor på Länsstyrelsen.

I slutet av 1960-talet planterades den nordamerikanska signalkräftan ut i svenska sjöar där pesten slagit ut flodkräftorna. Till en början ansågs introduktionen vara mycket lyckad men nu har det visat sig att även signalkräftan kan insjukna i kräftpest.

– Ja, det finns både plus och minus. Där flodkräftan slagits ut av pesten fick man inledningsvis, tack vare signalkräftan, tillbaka ett fint fiske och det är bra. Mindre lyckat är att vi nu har permanentat kräftpesten i många vattensystem. Det gör det omöjligt att återinföra flodkräftan där det finns signalkräftor, säger Jan Grosen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista