Kronoberg

Solens frånvaro minskar sexlusten, gör oss deppiga och frustrerade

2:24 min

Bristen på solsken påverkar människokroppen negativt på flera sätt, det menar Krister Håkansson som undervisar i neurokognition på Linnéuniversitetet.

– Sol är viktigt för D-vitamin som i sin tur är viktigt för att skydda oss mot olika sjukdomar samt benskörhet bland annat, säger Krister Håkansson som undervisar i neurokognition, som behandlar sambandet mellan hjärnans funktioner och tänkande, minnesfunktion och inlärning, med mera. 

Solen påverkar serotonin som har betydelse för humöret och minskar depressionsrisken

Dåligt väder kan vara orsaken till flera mindre trevliga symptom som man kan uppleva denna sommar. Det eftersom att solen påverkar flera ämnen i vår kropp. 

Serotonin, melatonin och dopamin är kemiska ämnen som frigörs i hjärnan och påverkar hur vi mår och känner oss. Ämnena påverkar bland annat om vi känner oss glada eller pigga, men även om vi har en sexuell lust. 

– Solen har många olika kemiska effekter som har betydelse för både vår hälsa, vårt humör och välmående. Solen påverkar bland annat serotonin som har betydelse för humöret och minskar depressionsrisken. Men även dopamin som bland annat påverkar den sexuella lusten. 

– Sen har vi också de indirekta effekterna, det vill säga ens förväntningar på värdet. Om man ska vara i husvagn till exempel och sen regnar det hela tiden...  det skapar en frustration som lätt går ut över någon annan, vilket skapar konflikter, säger Krister Håkansson.