Torbjörn Öberg
Torbjörn Öberg
Växjö

"Nu ska mitt blod bli någon annans"

Torbjörn Öberg: Det tar ju ingen tid alls, man är ute på en kvart
2:47 min

På blodcentralen i Växjö satt Torbjörn Öberg uppkopplad till en maskin som plockade trombocyter ur hans blod. Han har varit blodgivare i över 20 år och uppmuntrar andra att göra samma, "det tar ju ingen tid alls".

– För min del är det ju bara ett sätt att göra någonting, jag har möjlighet att göra någonting för andra människor. Och då tycker jag att man ska göra det, säger Torbjörn och fortsätter: 

– Det tar ju inte heller någon tid. Själva tappningen tar 7-8 min och hela besöket en kvart. Kan jag avsätta en kvart av mitt liv - så tycker jag att man ska göra det, säger Torbjörn Öberg som lämnat blod i två decennier.

Jag lämnar ifrån mig till andra personer som behöver det mer 

Hur började du? 

– Min pappa har alltid varit blodgivare. Det var en naturlig del av min uppväxt. När jag började studera på universitetet i Växjö, för 20 år sedan, då blev jag också blodgivare.

Efter 20 år som blodgivare har han övergått till att lämna trombocyter, vilket är en process där specifika delar av blodet väljs ut och sedan pumpas resterna av blodet tillbaka. 

– Trombocyter är en del av blodet, som används när blod ska koagulera. Det finns en del människor som saknar det, eller där det är förstört, och då behöver de från andra personer. 

Blodgivarcentraler i länet

Växjö
Centrallasarettet, Strandvägen 8, Växjö.
Tel: 0470 - 58 74 40
Nyanmälan sker efter tidsbokning...
Drop-in för nuvarande blodgivare

Ljungby
Lasarettet i Ljungby, Kyrkogatan 2.
Tel: 0372-58 50 87
Tillämpar tidsbokning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".