förlossning
Linn Vall är barnmorska på Växjö lasarett som under sommaren haft stora personalbrister som hon menar riskerar patientsäkerheten. Foto: Privat/Marcus Sjöholm/Sveriges Radio
Växjö

"Vi springer mellan olika kvinnor och förlossningssalar"

Linn Vall, barnmorska: Att förlossningsrummen är stängda, stämmer inte
2:16 min

Linn Vall, barnmorska på Växjö lasarett, menar att den ansträngda situationen på förlossningen är ohållbar. Enligt henne skapar den höga belastningen risker för patientsäkerheten.

Tidigare har P4 Kronoberg berättat om Region Kronobergs beslut att stänga två utav sex förlossningssalar under sommaren på grund av personalbrist. Linn Vall som arbetar på Växjö lasarett som barnmorska menar att beslutet inte efterföljs.

– Det är sagt att vi ska ha fyra av sex rum öppna, men det går inte när belastningen är så hög. Barnmorskorna hinner inte hänvisa vidare, och då får man ju ta in och förlösa på alla rum som finns. Så det är inte så att två salar är stängda alltid, säger Linn Vall, barnmorska på förlossningen i Växjö. 

En barnmorska per födande kvinna är det optimala sättet att arbeta, menar Linn Vall och hänvisar till forskning. 

– Det är bäst, det ger mindre risker och komplikationer, men så kan inte vi arbeta... Vi springer mellan olika kvinnor och förlossningssalar hela tiden. Det ger stora risker för patientsäkerheten, säger Linn Vall.

Nu har flera barnmorskor från Växjö lasarett bestämt sig för att delta i en BB-marsch, som organisationen Födelsevrålet från Stockholm har tagit initiativet till. Marschen tar plats i flera orter, nu också i Växjö, för att uppvisa missnöjet kring förlossningskrisen runt om i landet. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".